Je herkent het vast wel: je hebt een nieuwe telefoon, probeert je aan te melden…
5 praktisch bruikbare tips om dataverlies te voorkomen
Als je er niets aan doet, kan het plotseling te laat zijn; er is data verloren gegaan! Welke ingrijpende gevolgen dat heeft lees je hier. Veel belangrijker is het om samen preventief iets te doen aan dataverlies, voordat het te laat is. Vandaar dat we 5 praktisch bruikbare tips beschrijven die je helpen om dataverlies te voorkomen.
De gevolgen van dataverlies
In het ergste geval kan je bedrijf er compleet van stilvallen. Dataverlies betekent namelijk on de meeste gevallen imagoschade, waardoor nieuwe klanten minder snel geneigd zullen zijn om zaken met je te doen en bestaande klanten mogelijk afscheid van je nemen. Daarnaast kan de Autoriteit Persoonsgegevens bedrijven grote boetes opleggen, vooral als datalekken niet gemeld worden. Dit is wat je zelf aan dataverlies kunt doen:
Tip 1: Vermijd externe dragers
Het komt helaas nog te vaak voor dat er back-ups op externe dragers zoals USB-sticks en harde schijven gemaakt worden. Het gevaar? Ze raken eenvoudig kwijt en tegenwoordig kan het op dergelijke dragers gaan om terabytes aan data. Check ook eens bij collega’s of zij nog externe dragers gebruiken.
Tip 2: Kijk verder dan ‘de computer’
Inventariseer alle apparaten die medewerkers gebruiken waar data op kan staan. Stel jezelf de vraag bij wat er gebeurt als iemand een smartphone kwijtraakt, maar bedenk ook dat er vertrouwelijke documenten kunnen staan op de harde schijf van een printer die je net als occasion verkocht hebt. Het goede nieuws is dat gestolen of kwijtgeraakte apparaten tegenwoordig eenvoudig op afstand onbruikbaar te maken zijn.
Tip 3: Doe de back-up in een cloudomgeving
Met als belangrijkste reden dat datacenters een betere toegangs- en brandbeveiliging kennen dan de gemiddelde eigen serverruimte (on premise) en de back-up altijd geregeld is. Veiligheid, betrouwbaarheid en continuïteit zijn namelijk het bestaansrecht van deze partijen.
Tip 4: Laat deze back up uitvoeren door een betrouwbare partner
Wat is betrouwbaar? Onder andere dat de data opgeslagen wordt in goed beheerde en beveiligde Nederlandse datacenters en dat er back-up software wordt aangeboden met databeveiliging door middel van encryptie. Denk dus goed na of je het rustgevend vindt of jouw data op eigen bodem staat of bijvoorbeeld in India of China, waar op andere manieren met privacy en data wordt omgegaan.
Tip 5: Denk na over de bewaartermijnen
Hoe meer data je hebt, hoe meer je ook kunt verliezen. Zo eenvoudig is het. Maak daarom ook een plan om data tussentijds op te ruimen. Net zoals software zou je data ook moeten uitfaseren, anders betaal je teveel voor onnodige dataopslag.
Kunnen we je helpen?
Over dataverlies hoeven ondernemers zich geen zorgen te maken. Lees hier alles over het back-uppen samen met BCMD, want we nemen het graag bij je uit handen.