Je herkent het vast wel: je hebt een nieuwe telefoon, probeert je aan te melden…
Nog plezieriger remote (samen)werken? Gebruik deze checklist
Het hybride werken blijft. Ook als de pandemie verdwenen is zullen we niet massaal weer met z’n allen in de auto springen om naar kantoor toe te gaan. Mocht je de afgelopen periode wat uitdagingen ervaren hebben in het (samen)werken, check dan nog even deze 9 punten. Of misschien nog beter, deel deze blog met jouw collega’s om hen ook plezieriger remote te laten werken.
Check 1: Is jouw werkplek optimaal?
Het moet een plek zijn waar je je kunt concentreren of waar je juist veel inspiratie krijgt. Daar horen ook goede ergonomische voorzieningen bij, zoals een verstelbare stoel en monitor op ooghoogte. Als de werkplek niet ‘opgeruimd’ is dan wil je niet dat al jouw collega’s dit zien. De achtergrondvervaging van Microsoft Teams biedt dan uitkomst.
Check 2: Weten je collega’s wanneer je bereikbaar bent?
Hybride samenwerken wordt veel plezieriger als je van elkaar weet wanneer je het beste te bereiken bent. Check daarom of je jouw planning wel met collega’s gedeeld hebt. Zij zullen ongetwijfeld begrijpen dat jouw ritme thuis er anders uitziet dan op kantoor.
Check 3: Zijn de onderlinge verantwoordelijkheden duidelijk?
Dat kan van belang zijn, omdat je op kantoor normaal gesproken even bij elkaar langsloopt. Als je allemaal online werkt, bestaat er een grotere kans dat er dubbel werk gedaan wordt. Meekijken op het scherm van een collega kan immers niet, dus is er afstemming nodig.
Check 4: Staan jouw pauzes in je agenda?
Vaak vergeten mensen die thuis aan het werk zijn om pauze te nemen. Normaal gesproken ga je namelijk even koffiedrinken met je collega’s of even lekker naar buiten. Niet vergeten om dit te blijven doen. Even wandelen geeft je de energie die je nodig hebt. En tegen een collega zeggen dat je vandaag na 17:00 uur niet meer gestoord wilt worden kan ook geen kwaad.
Check 5: Staat jouw camera ook aan tijdens het online vergaderen?
Als collega’s deelnemen aan een virtuele vergadering, bijvoorbeeld via Microsoft Teams, zet dan video aan. Door elkaar face-to-face te zien blijf je als team meer verbonden.
Check 6: Is er voldoende ruimte voor collegiaal overleg?
Door de drukte van een online vergadering wordt nog weleens vergeten om collega’s erop te attenderen om vragen te stellen. Ga dus niet achter elkaar door, maar vat tussentijds zaken samen en zorg dat de vragen in chatvensters beantwoord worden.
Check 7: Zijn de online vergaderingen terug te zien?
Dat is niet alleen handig voor jezelf, maar ook voor klanten die er even niet bij konden zijn. Belangrijke vergaderingen start je door ‘opnemen’ in te drukken. Het is overigens wel zo netjes als je collega’s laat weten dat dit gebeurt.
Check 8: Is er voldoende ruimte voor 1-op-1?
Het ‘wandelgangencircuit’ bestaat niet tijdens online vergaderen. Iedereen kijkt en luistert immers mee. Toch wil je soms ook in vertrouwen iets aan elkaar melden. Vergeet daarom niet om bijvoorbeeld na een online meeting eens wat collega’s persoonlijk te bellen om hen om hun mening te vragen. Wedden dat je meer hoort en nieuwe inzichten krijgt?
Check 9: Ervaart iedereen plezier en teamgevoel?
Daar kom je heel eenvoudig achter; gewoon deze vraag stellen. Om betrokkenheid te behouden en teamgevoel te creëren waren er bedrijven die de vrijdagmiddagborrel online gingen doen of virtueel koffie- en theemomenten organiseerden. Anderen deden bijvoorbeeld een online game of fotowedstrijd om zich met elkaar verbonden te blijven voelen.