Je herkent het vast wel: je hebt een nieuwe telefoon, probeert je aan te melden…
Het Ministerie van Wachtwoorden? Je zou er moeten kunnen werken…
Doe je het zelf beter dan ons Kabinet? Want van 1 op de 2 ministers is het online eenvoudig om hun wachtwoorden te vinden. “De kabinetsleden lijken het met hun slechte score niet per se minder goed te doen dan de gemiddelde internetgebruiker. Online zijn miljarden wachtwoorden te vinden. Een recente compilatie van gehackte wachtwoorden bevatte meer inloggegevens dan er mensen op aarde zijn”, valt in dit bericht te lezen.
Het Ministerie van Wachtwoorden
Dit Ministerie bestaat natuurlijk niet. Wat wel bestaat is de kans om gehackt te worden en dat jouw persoonlijke gegevens in verkeerde handen vallen. Daarom 7 tips om dat te voorkomen, die overigens ook interessant zijn voor jouw collega’s:
Tip 1: Gebruik overal 2FA of MFA
Dat je inlogt met minimaal twee factoren om toegang (authenticatie) te krijgen dat is ongetwijfeld bekend. Bijvoorbeeld wanneer je jouw bankgegevens wilt inzien. Het is veel veiliger. Als je wachtwoord uitlekt dan heeft een hacker nog steeds geen toegang. Elke extra stap maakt applicaties veiliger. Overal minimaal 2FA gebruiken, betekent bijvoorbeeld ook dat je multifactor authenticatie (MFA) voor WhatsApp of Facebook kunt gebruiken. Een smartphone laat je mogelijk nog weleens onbeheerd liggen…
Tip 2: Vermijd dezelfde of logische wachtwoorden
De simpele reden is dat anders toegang tot meerdere applicaties en systemen wordt gegeven op het moment dat cybercriminelen het wachtwoord kraken. 1,2,3,4,5, of qwerty is ook sterk af te raden.
Tip 3: Deel geen persoonlijke informatie in een wachtwoord
Gebruik geen namen van kinderen of huisdieren, geboortedata of adresgegevens in een wachtwoord. Ze zijn namelijk via sociale media eenvoudig te achterhalen. Slimme hackers gebruiken daar zelfs automatische scripts voor om nog sneller binnen te dringen.
Tip 4: Kies voor langere, complexere wachtwoorden
Veiligheid is een groter goed dan eenvoud. Langere wachtwoorden zijn moeilijker te raden dan korte, zo simpel is het. Complexere wachtwoorden betekent dat je er meerdere tekens, hoofdletters en cijfers aan toevoegt. Er zijn gelukkig programma’s die helpen bij het genereren van sterke wachtwoorden en ervoor zorgen dat je ze niet allemaal hoeft te onthouden. LastPass is daar een uitstekend voorbeeld van. We gebruiken het zelf ook.
Tip 5: Kies telkens een echt nieuw wachtwoord
Herken je deze situatie? Je maakt een nieuw wachtwoord wat lijkt op je vorige, wel zo makkelijk… Niet doen! Als een hacker toegang heeft gekregen tot je oude wachtwoord zal hij/zij ongetwijfeld sneller ook je nieuwe wachtwoord kraken.
Tip 6: Check of je wachtwoord is uitgelekt
Er bestaat een website, Have I been Pwned, waar je kunt controleren of je gegevens gelekt zijn. Handig is dat je hier ook een e-mailadres kunt achterlaten. Op het moment dat je wachtwoord door een hacker online is gezet ontvang je automatisch een waarschuwing.
Tip 7: Wees waakzaam voor phishing, controleer waar je wachtwoorden invult
Elk moment dat er gevraagd wordt om een wachtwoord in te voeren invoeren vraagt om oplettendheid. Je kunt namelijk naar een valse website zijn gelokt. Check bijvoorbeeld of de domeinnaam (URL) klopt en de extra tip die we geven is om deze aanvullende blog over phishing te lezen.
NB: Ook aan onze ministers het vriendelijke verzoek om dit bericht te delen. Het is veilig.