skip to Main Content
Oeps…’domme Dingen’ Die We (allemaal) Doen In De ICT-wereld

Oeps…’domme dingen’ die we (allemaal) doen in de ICT-wereld

In de razendsnelle wereld van technologie zijn we allemaal schuldig aan af en toe een ‘domme’ zet. Hoewel we vaak druk zijn, is het belangrijk om af en toe een stap terug te doen en onze gewoonten te evalueren. Dus laten we eens kijken naar zeven van die domme dingen die we allemaal wel eens doen in de wereld van ICT. Wees gerust, je bent niet alleen! 

1. Het wegklikken van software updates

Hoe vaak heb je een melding gekregen voor een software-update en op ‘Herinner me later’ geklikt? We zijn allemaal schuldig aan het negeren van die belangrijke updates, en vaak alleen omdat we denken dat we te druk zijn. Laten we eens eerlijk zijn, dat extra minuutje om je software up-to-date te houden is het waard om later grote problemen te voorkomen.

2. Wachtwoorden delen via berichtendiensten

Je kent het wel, een collega vraagt om een wachtwoord en je stuurt het via WhatsApp of een andere berichtendienst. Hoewel het handig lijkt, is dit verre van veilig. Het is belangrijk om vertrouwelijke informatie veilig te bewaren, dus maak er een gewoonte van om wachtwoorden op een veiligere manier te delen (overigens net zoals bankrekeningnummers en andere privacygevoelige gegevens).

3. Dezelfde wachtwoorden gebruiken voor alles

Herkenbaar? Voor veel mensen wel. Soms zijn we zo overweldigd door het aantal wachtwoorden dat we moeten onthouden dat we dezelfde wachtwoorden voor meerdere accounts gebruiken. Dit is een groot beveiligingsrisico, omdat een hacker na het kraken van jouw wachtwoord overal bij kan. Overweeg daarom het gebruik van een wachtwoordmanager om unieke, sterke wachtwoorden te genereren en op te slaan.

4. Het openen van verdachte e-mails en bijlagen

We zijn allemaal weleens nieuwsgierig geweest naar die mysterieuze e-mail van een onbekende afzender. Het openen van verdachte e-mails en bijlagen is echter een recept voor problemen, zoals malware-infecties of phishing-aanvallen. Wees kritisch en open alleen e-mails van bekende bronnen. Wil je hier echt alles over weten of je collega’s een advies? Lees en deel dan deze veel gelezen blog over het voorkomen van phishing.

5. Geen back-ups maken

Het maken van regelmatige back-ups van je belangrijke bestanden lijkt zo’n eenvoudige taak, maar toch stellen we het vaak uit. Totdat die ene dag komt waarop je gegevens verliest en je wou dat je een back-up had gemaakt. Leer van deze ‘domme’ fout en maak een back-upplan. Laat je bovendien adviseren over de bewaartermijnen van back-ups in de cloud om niet voor verrassingen te komen te staan.

6. De tweestapsverificatie vergeten in te schakelen

Het inschakelen van tweestapsverificatie kan je accounts aanzienlijk beveiligen, maar we slaan het vaak over omdat het ’te veel moeite’ lijkt. Denk aan de extra beveiliging en schakel het in waar mogelijk. Zelfs je social media-applicaties kun je met MFA (multifactor authentication) beveiligen, want ook daar kan interessante informatie voor hackers aanwezig zijn. 

7. Niet gecontroleerde privacyinstellingen

Ten slotte vergeten velen van ons om onze privacyinstellingen op sociale media en andere online platforms regelmatig te controleren. Het is belangrijk om te weten wat je deelt en met wie. Neem de tijd om je instellingen te bekijken en aan te passen naar jouw voorkeur. Soms weet je helemaal niet met wie je wat deelt. Helaas is het zo dat je door sommige apps wordt afgeluisterd. Wist je bijvoorbeeld dat je dit kunt voorkomen door de microfoon bij je app-instellingen op ‘uit’ te zetten? Je Het scheelt je veel spam en ongewilde advertenties, omdat je net met iemand over iets gesproken hebt…

We hopen dat deze blog je helpt om nog veiliger met technologie om te gaan.
Slim toch?

NB: Het delen van nog meer ‘domme dingen’ wordt op prijs gesteld. Daar kunnen we met z’n allen alleen maar van leren.