Een wat confronterende titel, die uitleg nodig heeft. Dit is waarom we ervoor kozen: recent…
Oeps: mijn data ligt op straat
Meer en meer worden wij afhankelijk van digitale data. Het opnemen van informatiebeveiliging als kwaliteitscriterium voor een gezonde bedrijfsvoering is daarmee niet langer een keuze, maar een noodzaak. Want data zijn de grondstoffen van een bedrijf. En die moet je goed beveiligen. Anders gaat het rigoureus mis. Een datalek zit immers al in een klein hoekje.
Jouw data op straat
Databescherming is een hot topic. Zeker sinds de komst van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Deze nieuwe Europese wet versterkt en breidt privacyrechten van mensen uit én zorgt voor meer verplichtingen voor organisaties die persoonsgegevens verwerken. Alles voor die extra beveiliging van data. En dat is nodig. Denk maar eens aan een verkeerd verzonden e-mail, een verloren usb-stick, een virus of ransomware aanval. Niemand wil zijn data op straat. Maar hoe zorg je ervoor dat deze gegevens niet in verkeerde handen vallen? Hoe garandeer je de juiste beveiliging?
Voorkomen is beter dan genezen
Natuurlijk wil je niet eerst 25 sloten moeten openen voor je toegang krijgt tot jouw data. En dat hoeft gelukkig ook niet meer. Waar we vroeger bescherming zochten in externe schijven, kan dat nu gewoon in de cloud. Raakte je voorheen een usb-stick of schijf kwijt, dan kon je slechts nog hopen op een goede afloop. Want kwijt was dan ook echt kwijt. Tegenwoordig kunnen wij apparaten voorzien van extra tooling. Op afstand kunnen we deze bedienen en de inhoud ervan wissen. Daarnaast kennen we antivirus software die preventief draait. Belangrijk, want voorkomen is altijd beter dan genezen.
Een proces zonder einde
Het is een misverstand om te denken dat je op enig moment klaar bent met beveiligen. Als bedrijf werk je dan ook niet aan een implementatie van databescherming, maar aan een voortdurende beveiliging van informatie. Want data zijn continue aan verandering onderhevig. Daarmee vragen deze gebieden om een voortdurende check-up. Verandert er iets binnen de organisatie? Dan verandert er iets in de informatievoorziening en –beveiliging. In de praktijk is informatiebeveiliging dus eigenlijk nooit af.