skip to Main Content

5 tips voor kinderen online, want iedereen kan typen als iemand van 13

Het internet is leuk, cool, hip, veel, altijd en overal, maar soms ook gevaarlijk. Zeker voor jonge tieners is het verschil tussen echt en fictie niet altijd even makkelijk. Met deze vijf tips en waargebeurde verhalen wordt het een stuk veiliger online voor kinderen.

Tip 1: Behandel je wachtwoord als je tandenborstel of onderbroek.

Lisa en Rosa, allebei 11 jaar, waren beste vriendinnen. Ze deelden alles; hun stiften, hun heelys, een dagboek en hun wachtwoord. Want voor je hartsvriendin heb je immers geen geheimen. Rosa en Lisa kregen alleen twee weken later ruzie en op een woensdagmiddag na school kreeg Rosa een bericht van Willemijn. “Roos, ik zou maar even op Facebook kijken, want er staan allemaal foto’s van je dagboek op.”

Je wachtwoord is als je tandenborstel of onderbroek; je leent hem niet uit aan anderen en eens in de zoveel tijd verwissel je hem voor een nieuwe (hoop ik dan).

Tip 2: Voeg alleen mensen toe, die je minimaal 10 minuten in het echt hebt gesproken.

Jack (12) en Kim (13) chatten al enige tijd. Ze leerden elkaar kennen in een online chatroom van Jack’s favoriete game en chatten sinds een week of twee. Kim is zo’n leuke meid, dat Jack besluit om zijn telefoonnummer met haar te delen. Iedere avond voor het slapen chatten de twee over hun huiswerk, wat er op school gebeurde en alles wat ze bezig houdt. Op een avond besluiten de twee te Skypen… Kim blijkt alleen geen Kim te zijn en al helemaal geen dertien. Kim is Wim en drieënveertig. Geschrokken blokkeert een teleurgestelde Jack alles wat met Kim/Wim te maken heeft. Hij reageert verbaasd, want ‘Kim’ typte toch echt als een meisje van dertien.

Tip 3: Zie je iets raars of gebeurt er iets vervelends online? Vertel het aan je ouders.

Timo had de “Gefeliciteerd! Je bent de 1000ste bezoeker en hebt een telefoon gewonnen” banner al een keer voorbij zien komen, maar kon het toen niet geloven. Bij de derde keer kon hij de verleiding niet weerstaan. Hij klikte op de banner en werd geconfronteerd met een pop-up… en nog één… en nog één…ze bleven maar komen. Van schrik zette hij de computer uit en besloot het niemand te vertellen. Tot zijn vader de volgende dag de computer aanzette en zag dat het systeem was getroffen door een virus.

Zie je iets raars op internet? Vertel het dan meteen aan je ouders.

Tip 4: Zet al je social media profielen op privé.

De moeder van Benjamin postte trots op Facebook dat ze heerlijk twee weken naar Majorca gingen. Helaas lazen niet alleen haar vrienden, maar ook een aantal inbrekers mee. Bij thuiskomst werden ze naar verrast. Niet alleen kinderen, maar ook ouders kunnen veel leren als het gaat om het delen van informatie op sociale media. Oplichters en inbrekers zijn handig om informatie aan elkaar te knopen om er zo misbruik van te maken. Onderschat niet wat je allemaal deelt op het internet.

Tip 5: Deel geen foto’s of informatie via internet die je niet op een t-shirt zou zetten.

Sanne (12) was tot over de oren verliefd op haar klasgenoot en dat was wederzijds. Ze besloot een mooie foto in haar nieuwe ondergoed te delen met haar geliefde. Helaas was de liefde niet voor eeuwig en de foto belandde in de WhatsApp groep van de hele klas en al snel had heel de school Sanne in haar ondergoed gezien.

De afgelopen twee jaar heb ik de eer gehad om meer dan 500 kinderen les te geven over de mogelijke gevaren van het internet. Tijdens iedere les komt er wel een verhaal naar boven van een situatie die voorkomen had kunnen worden. Een belangrijke boodschap is wel dat kinderen vooral moeten genieten van alle mogelijkheden van het internet. Zorg ervoor, dat je kinderen online zijn, laat ze vloggen, bloggen en streamen, maar houd een oogje in het zeil!