Wist je dat naar schatting 30% van de bedrijven betaalt voor softwarelicenties die ze niet…
Aangevallen door ijskoude criminelen! Tips tegen cybercrime
Het aantal ‘gewone’ inbraken neemt af, maar cybercrime neemt toe. Deze criminaliteit valt ook niet op tijdens de avondklok. Nu mensen steeds langer achter een beeldscherm zitten wordt de kans dat zij slachtoffer worden van frauduleuze webshops of phishing mails groter. Hackers verdwijnen niet als sneeuw voor de zon. Hoe kun je jezelf wapenen tegen cybercrime?
Begin met bewustwording
Deel dit soort berichten met collega’s, want iedereen kan ongemerkt slachtoffer worden. Cybercrime kan voorkomen worden door mensen erop attent te maken om onbekende e-mails niet te geloven en niet zo maar zaken te doen met onlineshops die zij niet kennen. Lees ook deze blog met tips om phishing te voorkomen.
Test je website en e-mailadres
Wil je zeker weten of jouw URL en e-mailadressen veilig zijn, dan kun je ze zelf testen op Internet.nl. Mocht blijken dat jouw beveiliging extra aandacht nodig heeft, neem dan contact met ons op. Cybersecurity behoort waarschijnlijk niet tot jouw expertise en wij regelen het graag voor je.
Voer software updates direct uit
De uitdaging is dat mensen steeds meer apparaten hebben die verbonden zijn met het internet. Als de software updates van bijvoorbeeld laptops, smartphone, pc’s, camera’s, besturingssystemen, webcams, tablets en zelfs babyfoons niet op tijd worden uitgevoerd is dat voer voor cybercriminelen om het (thuis)netwerk binnen te dringen. Stel software updates daarom nooit uit.
Gebruik sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie
Sterke wachtwoorden hebben minimaal 12 karakters, voorzien van hoofdletters, uitroeptekens, cijfers en letters. Daarnaast kun je het hackers extra moeilijk maken door tweetrapsverificatie in te stellen. Dat kun je zelfs doen voor je social media kanalen, zoals Facebook. Hiermee voorkom je dat iemand zich als jou voordoet.
Zorg voor goede virusscanners en firewalls
Belangrijk is dat je een virusscanner installeert op je apparaten die zelf ook de meest recente virussen kent. Je kunt een aantal goede virusscanners onder andere hier terugvinden. Daarnaast heb je ook een firewall nodig die zorgt voor de verdediging tussen je computer of server en het internet.
Gebruik een beveiligde internetverbinding
Dus niet die van je buren of een internetverbinding waar geen wachtwoord voor nodig is. Wil je toch gebruikmaken van openbare wifi-netwerken dan adviseren een Virtual Private Network (VPN), waarmee er een veilige verbinding tussen jouw apparaat en het openbare internet gelegd wordt.
Tot slot
Er kan altijd iets misgaan, maar door regelmatig back-ups te doen kun je altijd weer vooruit. Wil je op voorhand verlies van data voorkomen klik dan voor meer informatie op deze link.