Een wat confronterende titel, die uitleg nodig heeft. Dit is waarom we ervoor kozen: recent…
Een veilig wachtwoord: wat is dat?
Eén en hetzelfde wachtwoord voor alles, met daarin een geboortedatum of naam van een familielid of huisdier. Eigenlijk weten we het allemaal wel: deze codes zijn onveilig en binnen no time te kraken. Maar waar voldoet een veilig wachtwoord dan wel aan en waarom is dat zo belangrijk? Wij leggen het je uit en delen 6 handige tips.
Techniek of mens?
In veel gevallen heeft een slechte wachtwoordbeveiliging, vaak (vrijwel) niets te maken met slechte techniek. Het ligt eerder aan de onwetendheid van de gebruiker. Hij of zij kiest een te eenvoudig wachtwoord en gaat hier slordig mee om. De gebruiker heeft geen benul van mogelijke lekken en ook niet van de gevaren die een dergelijk lek met zich mee kan brengen. Gevaren voor zichzelf of de organisatie waarvoor hij of zij werkt. Deze lekken voorkom je gelukkig eenvoudig met bewustwording en een goede voorlichting. Waar een goed wachtwoord aan moet voldoen? Wij lichten een tipje van de sluier op. Hieronder: 6 tips voor jou!
6 tips
• Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord. Veel websites of pc’s slaan deze gegevens op en dat gebeurt niet altijd op een veilige manier.
• Ga voor onvoorspelbare wachtwoorden en vermijd kentekens, geboortedata en namen van familieleden.
• Verander je meest gebruikte wachtwoorden, bijvoorbeeld om de 3 maanden.
• Deel wachtwoorden niet via de mail, maar liever, mits echt noodzakelijk, face to face of telefonisch.
• Maak duidelijke afspraken met eventuele medewerkers over de omgang met wachtwoorden en andere belangrijke bedrijfsgegevens.
• Last but not least: gebruik speciale beveiligingstools om wachtwoorden te generen en beveiligd op te slaan. Dat helpt enorm!
Wil je graag meer informatie over een goede (wachtwoord)beveiliging? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor jou klaar!