Je herkent het vast wel: je hebt een nieuwe telefoon, probeert je aan te melden…
Oeps… nog meer ‘domme dingen’ die we doen in de digitale wereld
Natuurlijk analyseren we welke onderwerpen goed gelezen worden. Al eerder beschreven we een aantal van die ‘oh ja, dat doe ik ook’-momenten in deze veel gelezen blog. Het werd gewaardeerd is onze conclusie. Dus hier zijn we weer, met een verse lading ICT gerelateerde blunders en hoe we deze slim kunnen omzeilen:
Onveilige wifi-netwerken gebruiken
We springen allemaal wel eens op een openbaar wifi-netwerk zonder na te denken. Superhandig, maar sta je wel stil bij de veiligheid? Deze netwerken zijn vaak een paradijs voor mensen met minder goede bedoelingen. Dus, wat nu? Een Virtual Private Network (VPN) kan je redder in nood zijn. Hiermee maak je een beveiligde tunnel voor je internetverkeer, zodat niemand anders mee kan kijken. Ideaal toch voor als je die koffiebar-wifi niet kunt weerstaan?
Niet regelmatig je software en apps opschonen – en een extra tip
Kijk eens op je telefoon of computer. Hoeveel apps heb je die je al eeuwen niet hebt aangeraakt? Deze digitale stofvangers nemen niet alleen ruimte in, maar vormen ook een veiligheidsrisico. De oplossing ligt voor de hand: een grote schoonmaak! Doorloop je apps en programma’s en zeg vaarwel tegen alles wat je niet gebruikt. Zo houd je je digitale leven niet alleen overzichtelijk, maar ook veiliger.
Daarbij hebben we nog een extra tip: platforms zoals Facebook, Instagram, en TikTok vragen om microfoontoegang voor functies zoals het opnemen van video’s en spraakberichten binnen de app. Hoewel deze bedrijven ontkennen dat ze de microfoon gebruiken om gebruikers af te luisteren voor advertentiedoeleinden, blijft de bezorgdheid bestaan onder sommige gebruikers. Dus als je het gevoel hebt dat ‘big brother is listening you’, dan kun je uit voorzorg maar beter de microfoon bij je apps uitzetten.
Te veel persoonlijke informatie delen op sociale media
In het tijdperk van over-sharing is het makkelijk om te vergeten wie er allemaal meekijkt. Meer delen betekent niet altijd meer zorgeloosheid. Even stilstaan bij wat je online zet kan geen kwaad. Misschien is het tijd om die privacy-instellingen eens goed onder de loep te nemen. Zo houd je de controle over wat je deelt en met wie. Als je overigens denkt dat dit niet belangrijk is kijk dan even naar dit artikel wat gaat over deepfake. Hoe meer je deelt, hoe beter cybercriminelen in staat zijn om een kopie van jou te maken. Best een enge gedachte…
Gebruik van verouderde hardware
Oude gadgets hebben hun charme, maar vaak niet de laatste beveiligingsupdates. Het is alsof je de voordeur open laat staan met een bordje ‘gratis spullen’. Niet echt een topidee. Soms is vernieuwen dus de beste optie. Op tijd investeren kan je veel ellende besparen. Zie het updaten of vervangen van oude apparatuur daarom als een investering in de veiligheid van jezelf en anderen.
Geen gebruik maken van bestandsencryptie
Gevoelige info onbeschermd op je laptop of smartphone? Dat is vragen om problemen. Gelukkig is er een eenvoudige manier om je bestanden te beveiligen: encryptie. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar veel systemen hebben eenvoudige tools die je helpen je gegevens te versleutelen. Zo blijft jouw privé-informatie ook echt privé.
Heb jij nog een ‘oeps-momentje’ om te delen of een slimme oplossing voor een veelvoorkomend probleem?
We vernemen het graag en helpen je met plezier verder als er vragen zijn.