Je herkent het vast wel: je hebt een nieuwe telefoon, probeert je aan te melden…
Van terras tot technologie: parellelen tussen horeca en ICT
Even lekker ontspannen op een terras in Amsterdam. Recent deed ik dat ook. Kijkend naar alles wat daar plaatsvond realiseerde ik mij dat er behoorlijk veel parallelen te maken zijn met de ICT-wereld waarin ik mij dagelijks begeef. Het inspireerde mij om dit verhaal eens op te schrijven:
Flexibel en dynamisch zijn
Onder de indruk ben ik al ik horecamedewerkers zie die zo snel kunnen schakelen tussen verschillende taken. Bestellingen opnemen, serveren, observeren, zorgen voor tevreden klanten en dat allemaal in een onvoorspelbare vaak drukke omgeving. Ook wij bieden elke dag service (overigens niet aan honderden tegelijkertijd), geven advies en hebben een uitgebreide menukaart van hardware, software en diensten. Het zorgt ervoor dat geen dag hetzelfde is.
Maatwerk leveren
Er zijn situaties waarbij je op een creatieve manier iets speciaals moet kunnen leveren. In de horeca hebben ze te maken met dieetwensen of ‘heeft u ook glutenvrij? In de ICT-wereld moeten we soms ook op zoek gaan naar alternatieven die (nog) niet eerder geleverd zijn. In de keuken worden aanpassingen gemaakt, hetzelfde doen wij door technische of logistieke problemen te overwinnen als het ‘standaardmenu’ geen optie is.
Aandacht voor detail
Precisie is van groot belang, zowel op het terras als in mijn technische wereld. In de horeca zorgt het nauwkeurig opvolgen van bestellingen en het correct presenteren van gerechten ervoor dat klanten een positieve ervaring hebben. In de ICT gaat het om de details in code of het nauwkeurig configureren van systemen. Een kleine fout kan leiden tot grote problemen, net zoals een verkeerd geserveerd gerecht kan resulteren in een klant die nooit meer terugkomt.
Omgaan met piekmomenten
In beide sectoren kennen we de uitdaging van piekmomenten. Op een zonnige dag kan een terras plotseling volstromen, net zoals een software release of systeemupdate kan leiden tot een piek in supportverzoeken of gebruikersactiviteit. De kunst is om deze pieken efficiënt te managen. In de horeca doet men dit door extra personeel in te zetten of een goede voorbereiding. In de ICT zijn capaciteitsplanning, robuuste systemen en Managed Services essentieel zijn om te zorgen dat alles soepel blijft lopen, zelfs onder druk.
Klantinteractie en feedback
De interactie met klanten is cruciaal. Op het terras is direct contact met de klant een kans om service te verlenen en feedback te ontvangen. In de ICT hebben we vaak te maken met indirecte feedback via gebruikersdata of support tickets. Echter, het belang van directe interacties tijdens gebruikerstesten of klantgesprekken kan niet worden onderschat. Deze interacties bieden waardevolle inzichten die gebruikt kunnen worden om onze producten en diensten te verbeteren. Het gaat om luisteren, leren en reageren, om zo te zorgen voor een nog betere gebruikerservaring.
Tot slot
Natuurlijk kunnen we elkaar ook versterken. Om bestellingen op te nemen en reserveringssystemen te laten werken zijn stabiele internetverbindingen nodig. De klant op het terras wil mogelijk ook gebruikmaken van draadloos internet. En wie weet dat analytische tools je kunnen helpen om klantgedrag, verkooppatronen of periodieke drukte eerder op te merken.
Welke uitdaging van jou zullen we eens samen op een terras bespreken?
Bram Aupers.